Datasektionen är en ideell studentsektion under Tekniska Högskolans Studentkår som finns till för att alla som läser Datateknik på KTH ska få en så bra studietid som möjligt. Dels genom att bevaka kurserna som vi läser, dels genom att ordna aktiviteter utanför studierna. På sektionen finns det flera nämnder, som var och en håller på med det som intresserar dem. Du kan läsa mer om olika saker de gör här nedan.

Festverksamhet, DKM

Fester är något en teknolog sällan klarar sig utan i mer än ett par dagar. För att tillfredsställa behoven finns Datas Klubbmästeri. DKM, som det så enkelt kallas i lekmannatermer, består av ett gäng som definitivt har examen att anordna helt bonkers fester. Nu tycker du säkert att det här låter extremt bra – det är det.

Underhållning och aktiviteter

På Konglig Datasektionen finns det många sätt att roa sig. Förutom studier i intressanta ämnen och episka fester anordnas det även qulturella tillställningar, så som film- och spelkvällar. Vi samarbetar även med andra föreningar för att tillsammans sprida qultur över campus. Söker du sällskap till ett qulturellt arrangemang, eller har du planer på att anordna ett eget? Vänd dig till oss så hjälper vi dig.

Studiebevakning

Studienämnden ansvarar för att alla dataloger får en så bra utbildning som möjligt. Vi träffas minst en gång per läsperiod och diskuterar hur det går i olika kurser och masterprogram. Om du upplever något problem med studievägledningen eller hur en kurs fungerar är det till oss du ska vända dig! Studienämnden är öppen för alla dataloger – vem som helst får komma på våra möten och alla som vill är välkomna att gå med i nämnden.

Näringslivskontakt

Näringslivsgruppen står för sektionens kontakt med näringslivet och vi ordnar tillsammans med företag och andra branschorganisationer olika event som den årliga arbetsmarknadsdagen D-Dagen men även företagspubar, föreläsningar och lite andra mer speciella arrangemang. Vi hjälper även till med att förmedla jobb genom annonser i olika medium och ibland har vi lite olika specialerbjudanden.

Sektionslokal

Datasektionens och Sektionen för Medietekniks gemensamma sektionslokal heter META och är det utrymme på KTH där våra sektionsmedlemmar kan umgås, äta och studera mellan föreläsningarna. META ligger på Osquars Backe 21 och tas hand om sektionslokalsgruppen METAdorerna.

Informationsspridning

Informationsorganet har som främsta syfte att sprida information – till, från och mellan Datasektionens medlemmar. Det är vi som underhåller och utvecklar vår hemsida, ser till att nyhetsbrev kommer ut löpande och håller koll på sektionens grafiska profil.

Mottagning av nya studenter

Mottagningen ser till att de nyantagna till Datasektionen känner sig välkommna och har roligt. Du hittar schema och mer information om mottagningen under “Mer info”.

Styrelse

Styrelsen, eller ”D-rektoratet”, har det övergripande ansvaret för allt som händer på sektionen. Styrelsens ansvarsområden är uppdelade mellan dess medlemmar. Är man medlem i sektionen kan man också bli invald i styrelsen på ett sektionsmöte, så kallat “SM”. Styrelsens huvuduppgift är genomföra beslut som tas på SM.

Kårfullmäktigeledamöter

Datasektionens kårfullmäktigeledamöter representerar sektionen i Kårfullmäktige, KF, som är Tekniska Högskolans Studentkår, THS, högsta beslutande organ. Kårfullmäktige bestämmer bland annat om kårens pengar, vem som ska vara kårordförande, fastigheterna Nymble och Osqvik samt vilka sektioner som ska finnas.

Sektionstidning

dBuggen är Datasektionens stolta sektionstidning där sär skrivningar är lika sär som de är skrivna, som ledamöterna i Svenska Akademien drömmer våta drömmar om på nätterna och inte minst de som har tagit på sig att föra det skrivna ordet som en nymodighetens virvelvind genom sektionen. nØlledBuggen är dBuggens årliga publikation för nyantagna studenter.

Jämlikhetsarbete

Jämlikhetsnämnden är nämnden som arbetar för att alla ska känna sig lika trygga och lika mycket värda på Datasektionen. Hit vänder du dig om du har frågor om trakasserier, diskriminering, eller om du utsatts för något otrevligt på sektionen. Ingen fråga är för liten! Om du brinner för att arbeta mot orättvisor och gillar att ha en åsikt ska du självklart gå med i nämnden.

Konglig Östrogennämnden, KÖN

Trots Datasektionens så få men ack så underbara tjejer finns ett ljus i tunneln: Konglig Östrogennämnden är nämnden som hjälper tjejer på data att nätverka med varandra! Denna nystartade nämnd på Datasektionen anordnar middagar under året och samarbetar även med Näringslivsgruppen anordna företagsevents. Under hösten kommer det dessutom hållas en tjejgasque! Låter det som något för dig? Håll utkik efter mer info på datasektionens hemsida!

Spex

METAspexet är ett samarbete mellan Datasektionen och Sektionen för Medieteknik. Ändamålet är att bringa glädje till sektionernas medlemmar genom att ägna sig åt spex, gyckel, musik, dans och andra sceniska underhållningsformer samt ytterligare stärka sektionernas samverkan. De verkar för en årlig uppsättning av METAspexet.

Idrottsverksamhet

Idrottsnämndens aktiviteter beror helt på vad dess medlemmar vill göra. Vi satsar bl a på att delta i alla grenar i THS-Mästerskapen samt att hålla kontinuerliga aktiviteter vid sidan av studierna.

Internationell verksamhet / International activities

Datas Internationella Utskott, DIU, anordnar mottagningen av de internationella studenterna. / Datasektionen International Committee organizes the reception of international students.

Studieresa

Studieresan, StuDs, anordnas som en projektkurs för dataloger som läser sista året på sin utbildning. Projektets mål är att ta sig till ett främmande land, lära känna en annan kultur samt förbättra deltagarnas kontakter med näringslivet. Eftersom projektet arrangeras som kurs får du poäng och dessutom en fantastisk upplevelse.

Märken och overaller, Prylmångleriet

Vi har alla vaknat en dag och insett att Plattan inte räcker till för alla våra inköpsbehov. Av just den anledningen, och en hel del andra, finns vi.

Prylmångleriet är Datasektionens egna nasare. Allt det som en datateknolog kan tänkas behöva som inte främjar studierna har dessa krabater på sin försäljningslista. Det gäller saker som ovvar, märken, pins och alla andra möjliga prylar. Prylmånglaren hittas oftast i META och kör semireguljära försäljningar.

Skidresa

Datasektionen åker varje vinter till Åre (dÅre) för några dagars härlig skidåkning och nattliv. Anmälan öppnar efter mottagningen och arrangemanget är till självkostnadspris med Skistars studentrabatter.

Musikversamhet, DEMON

Nämnden DEMON finns för att täcka alla dina musikrelaterade behov. Ibland känner du för att plocka fram plonkaren i dig, och då plocka fram en av syntharna. Eller kanske redo för lite trumträning, och haka på att lira i en replokal. Eller bara stå och üntza på en pub. Man kan göra mycket med musik.

Badhusfest

Plums är en fest som varje år anordnas av DKM. Föreställ dig en fest där du är i ett badhus och DKM har slängt in ett par grymma DJs, en äkta delmängd av spritförrådet samt mackor för alla! Som om inte det vore nog kan du självklart kombinera detta med bad och bastu. Allt som allt kan man lätt säga att det är det bästa som händer i en teknologs liv.

Sektionsbilen

Sektionen har en bil man kan låna!

Utöver alla Datasektionens nämnder har även Tekniska Högskolans Studentkår en mängd föreningar för studenter på alla program på KTH. Saknas något kan du själv starta nämnder/projekt på sektionen alternativt en kårförering!